Wij wijzen je de weg naar de zon

Zonnepanelen blijven een interessante investering, vooral op een geïsoleerd en gunstig gelegen dak. Maar hoe weet je of jouw dak geschikt is? Welke soorten panelen en omvormers zijn er beschikbaar? Hoeveel panelen kunnen er maximaal worden geïnstalleerd en wat is de optimale hoeveelheid voor jouw energieverbruik? Soms kan het lastig zijn om door de bomen het zonlicht nog te zien.

Gelukkig is er Zonnewerf, een langdurig samenaankoopproject voor zonnepanelen, opgezet door de VZW Klimaatwerf. Deze VZW is een samenwerking tussen de energiecoöperaties ZuidtrAnt en Zonnewind.

Onze Zonnewerf is sinds begin 2022 actief en we waren onlangs verheugd om onze 200ste klant in het zonnetje te zetten. Vandaag ontmoeten we Marc in zijn straat, gelegen in het hart van Antwerpen.

“Onze straat is prachtig, met oudere huizen en soms wat speciale daken. Technisch gezien is het  vaak een uitdaging om zonnepanelen te plaatsen. Daarom vroegen we aan het Ecohuis of er een informatieavond kon worden georganiseerd over de mogelijkheden van zonnepanelen voor de buurtbewoners.

Koen en Peter van Zonnewerf hebben toen een sessie georganiseerd in een zaal van het lokale theater. Na de presentatie hebben we samen met enkele bewoners offertes aangevraagd bij vier verschillende installateurs, voor vier verschillende daken met verschillende oriëntaties en afmetingen.

Na zorgvuldige afweging van verschillende criteria, zoals prijs, duidelijkheid van de offerte, uitleg en technische componenten, kwam Zonnewerf als beste keuze naar voren. Het contact met Jelle van Zonnewerf verliep soepel, hij was ons directe aanspreekpunt en gemakkelijk bereikbaar.”

Marc, 200ste klant van Zonnewerf

Ook in 2023 blijven zonnepanelen een interessante investering

Injectie, autoconsumptie, digitale teller, thuisbatterij, capaciteitstarief,… Laat deze moeilijke woorden je niet tegenhouden, want zonnepanelen zijn nog steeds een rendabele investering.

In 1 – 2 – 3 – 4 – 5 naar een zonnedak

1

Inschrijven

Vul het inschrijvingsformulier in en plan zo een afspraak. Ondervind je problemen daarbij, stuur een e-mail of neem contact op via telefoon.

2

Advies

Op het door jou gekozen moment belt een medewerker van Zonnewerf je op.

3

Persoonlijk voorstel

Je ontvangt een persoonlijk voorstel dat rekening houdt met je huidig en toekomstig elektriciteitsverbruik, oriëntatie en toestand van je dak.

4

Detailofferte

Nog steeds geïnteresseerd? Eén van de door ons geselecteerde firma’s komt langs voor de opmaak van een detailofferte.

5

Opvolging

De geselecteerde firma plant de installatie zo snel als mogelijk in . Tot slot zorgt Zonnewerf voor de kwaliteitscontrole en nodige documentatie.

Schrijf je nu in! 

Met de steun van de stad Antwerpen.

Voor iedereen!

Niet enkel eigenaars van een woning zijn welkom bij onze samenaankoop. Ook huurders, verhuurders, bewoners van appartementen,… kortom alle groepen voor wie het niet evident is om zonnestroom te gaan opwekken binnen de huidige wetgeving. Maar… sinds januari 2022 is energiedelen mogelijk voor bewoners van appartementsgebouwen en sinds 1 juli 2022 kunnen eigenaars van zonnepanelen stroom kunnen ‘verkopen’ of gratis schenken aan bijvoorbeeld buren, vrienden of familie. Doorgaans blijven dit moeilijkere dossiers, maar wij willen op zijn minst de nodige toelichting geven en de mogelijke opties op tafel leggen.
Een PV-installatie is een goede investering, maar we zijn er ons van bewust dat niet iedereen dit zomaar kan betalen. Ook al vrees je de aankoop niet zelf te kunnen financieren, meld je aan, dan kunnen we samen naar een oplossing zoeken. Vele mensen zijn trouwens verrast door de gunstige prijzen doordat de kost van de panelen de laatste jaren fors is gezakt.
Voor verenigingen en KMO’s bekijken we de specifieke situatie en kunnen we eventueel een voorstel op maat maken via derdepartijfinanciering.
Tot slot nog een belangrijke opmerking. Aangezien de levensduur van een PV-installatie meer dan 25 jaar bedraagt, is het belangrijk dat het dak waarop de panelen komen ook zolang voort kan zonder aanpassingen. Zo worden op daken met asbestbekleding geen zonnepanelen geplaatst en moet het dak geïsoleerd zijn of op zijn minst “isoleerklaar“ aan de binnenkant.

Voorbeelden van projecten

Installatie van zonnepanelen tijdens en na de werken.