KlimaatWerf ontzorgt Burgers

Greet Dhont, uit Boechout, is één van de enthousiaste burgers die ons renovatietraject volgde. “Ik vind het een heel goed initiatief” vertelt ze ons in een interview. Wij nemen je graag mee doorheen haar traject.

KlimaatWerf ontzorgt burgers

Greet leerde de energiecoöperatie ZuidtrAnt kennen tijdens een informatiesessie op de school waar ze toen werkte. Om burgers te helpen hun woning toekomst-klaar te maken richtte ZuidtrAnt – samen met energiecoöperatie ZonneWind – de VZW KlimaatWerf op. Hier kunnen mensen een volledige ontzorging en onafhankelijk advies verwachten. Hetzij om hun woning energetisch te renoveren, hetzij om zonnepanelen of een thuisbatterij te plaatsen. Op die manier zetten we samen weer een stap richting een duurzame toekomst. Greet volgde het renovatietraject.

 

BENOveren

Het renovatietraject helpt mensen bij het updaten van hun woning: BENOveren. Dat staat voor BEter reNOveren. Het doel? Je woning zo energiezuinig mogelijk maken. Hier word je bijgestaan door de professionele begeleiding van een BENOvatiecoach. Dit is een onafhankelijke en erkende vakexpert. De coach licht je woning door, maakt een BENOvatieplan, vraagt offertes aan, begeleidt je door voor premieaanvragen en volgt de werken op.

 
 
 
 

Hoe te beginnen?

Greet kende ZuidtrAnt dus al maar een vriendin die het traject had doorlopen, gaf haar het laatste zetje. Het huis van Greet en haar man is oud, en hoewel ze graag verbeteringen wilden aanbrengen, wisten ze geen raad.

“Ons voornaamste struikelblok was waar te beginnen. wat is het slimste om te doen? Moeten we met de ramen starten of de muren?”
 

Plan van aanpak en hobbels

Dankzij de begeleiding van de BENOcoach hadden ze een plan van aanpak. Ze kozen voor drie maatregelen en gingen zelfstandig ook aan de slag met een aantal zaken. Ondertussen zijn hun werken bijna afgerond maar de resultaten zijn al merkbaar: “Deze winter voelden we het verschil al. En in de zomer zal de isolatie als een natuurlijke airco dienen. Het verbeterde wooncomfort is voor ons belangrijk” getuigt Greet. Ze vertelt ook dat ze het EPC attest en advies van dit traject vertrouwt. Anders dan wanneer iemand een attest opmaakt in functie van verkoop.

 

Er waren echter ook hobbels onderweg. Een miscommunicatie leidde tot een foutje bij plaatsing, maar de BENOcoach loste het snel op. Hij kwam kijken, nam foto’s en stuurde een mail naar de firma die de werken uitvoerde. Kort daarna stonden hun medewerkers er al terug om het op te lossen. “Fijn dat hij langskwam, ik zou er slecht in zijn dit alleen op te lossen,” vertelt Greet verder.

 

Het belang van weloverwogen advies

Nu hun traject bijna ten einde is hebben ze een duidelijk beeld van toekomstige verbeteringen, maar voorlopig zijn ze tevreden met wat ze hebben bereikt. “We weten dat er meer gedaan kan worden, maar ik vind het juist positief dat je niet verplicht wordt alles te gaan doen wat geadviseerd wordt,” vertelt Greet.

“Het advies stelt je in staat een weloverwogen beslissing te nemen.”

En dat is wat dit koppel uit Boechout nodig had.